Ademreizen: wat een medicijn!

Oh… wat ben ik toch een groot fan van plantenmedicijnen. Het is alweer 10 jaar geleden dat ik mijn eerste Ayahuasca reizen heb mogen maken. En ook tijdens dit proceswerk heb ik geleerd om Ayahuasca te maken en te begeleiden. Afgelopen voorjaar heb ik bij Inner Journey ook de chocobliss en ceremonieel werken geleerd met diverse plantenmedicijnen. Zo mooi en magisch! Maar er is een ding dat bovenaan staat en dat is ademreizen. In deze blog vertel ik jou meer over ademreizen als medicijn.

Het is namelijk gewoon jouw adem waarmee je tot het diepste van jezelf kan komen, waar je kunt thuiskomen in een diepe ontspanning. De laatste maanden heb ik zoveel ademreizen mogen begeleiden, dit alles ondersteund met muziek. En echt waar zo veel mooie resultaten!

Wat zeggen de meeste? “Wat een diepe ontspanning, wat een zijns-ervaring, wat fijn is dit.”

En weetje, dit zit allemaal in jou. Ik stop er niets in, ik mag het enkel begeleiden en ik zorg voor een veilige setting. Denk aan een mooie ruimte en met kristallen en muziek die je ondersteunen op je reis. Want adem is jouw medicijn!

Ademen doen we de hele dag door. Het is tenslotte de basis van alles wat we doen. Wat zo bijzonder is en waar ademreizen over gaat, is dat een kleine verandering van ademen een groot effect kan hebben. Dit omdat je een patroon verandert waarbij de parasympathicus meer wordt geactiveerd of de sympathicus of juist andersom.

En dat heeft effect op jouw fysieke lichaam op emotioneel, mentaal en spiritueel lichaam.

Pranayama & Ademwerk

Aan de basis van de meeste ademhaling technieken, ook wel breathwork genoemd, ligt de yogische ademhaling. Deze wordt ook we lde Dirga Pranayama genoemd of de drie-stappen-adem. Ademhaling naar buik, ribbenkast en borst. En wat heel bijzonder is, het is afhankelijk van hoe krachtig je deze adembeweging doet of het een activerende of kalmerend effect zal hebben. 

Dirga Pranayama

De oefening kan zitten of liggend worden gedaan.

 • Adem eerst volledig uit… Met een FFFFFF of SSSSSS
 • Laat dan de adem naar binnen stromen
 • Plaats een hand op je buik en de andere op je borst voel de adem binnen stromen. Houd de ogen gesloten, dat nodigt uit om de ademreis naar binnen te gaan.
 • Adem in door beide neusgaten vul bewust je buik, ga door met de ribbenkast dan vul je je hart sleutelbeen en onderste gedeelte van je nek en vul de longen volledig.
 • Na de volledige inademing blijf je even daar, slechts een paar seconden.
 • Adem dan langzaam uit, ontspannen eerst de adem vanuit het bovenste gedeelte dan middenrif dan de buik, trek even de spieren aan, zodat je echt alles uitgeademd hebt.
 • Beweeg in flow je buik, ribbenkast, borst
 • Beweeg uit in flow je borst, ribbenkast en buik

Doe dit een aantal ronden en ontdek jouw ademreis, ontdek jouw medicijn

Als je met deze adembeweging de polarisatie oefening doet geeft dat enorm veel verdieping! 

Oefening: Polarisatieserie

Ga gemakkelijk en lekker zitten. Kom met je aandacht volledig in dit moment en adem naar je buik. Elke handoplegging doe je 3 tot 4 ademhalingen. Ontspan en geniet. 

Zo voer je de polarisatieserie uit:

 • Leg je linkerhand op de rechterschouder en je rechterhand op je linkerheup. Wissel nu om: Leg je rechterhand op de linkerschouder en je linkerhand op je rechterheup.
 • Leg je linkerhand op je rechterschouder en je rechterhand op je milt (ongeveer 15 centimeter onder je linkeroksel).
 • Leg je rechterhand op je linkerschouder en je linkerhand op je lever (15 centimeter onder je rechteroksel).
 • Leg je linkerhand op je rechterschouderblad en je rechterhand op de binnenkant van je linkerbovenbeen.
 • Leg je rechterhand op je linkerschouderblad en je linkerhand op je binnenkant van je rechterbovenbeen.
 • Leg je linkerhand in je nek en je rechterhand op je buik. 
 • Leg je rechterhand in je nek en je linkerhand op je buik. 
 • Leg je handen gekruist op de heupen.
 • Leg je handen gekruist op de knieën.
 • Leg de handen gekruist op de voeten.
 • Druk met je linker middelvinger in je keelkuiltje en leg je rechterhand op je onderbuik ter hoogte van je schaambeen. 
 • Leg je rechterhand op je hart en de linker op je kruin. 
 • Laat je rechterhand liggen op je hart en verplaats je linkerhand op je buik. Ontspan dan beide handen.

Als je deze polarisatie oefening onder de knie hebt kun je deze uitbreiden: Je begint voor elke handoplegging met de namasté-houding en -intentie. Daarna leg je je handen op de betreffende plek. Of je zegt telkens bij elke handoplegging ‘hummmm’. Deze trilling heeft invloed op de organen en hersenen. Tegelijkertijd brengt de verbinding met de adem verdieping aan.

Ga je mee op ademreis? 

Ik organiseer regelmatig een ademreis bij mij in de ceremoniële ruimte in Zwolle. Tijdens deze ademcirkel maak ik gebruik van een speciale ademhalingstechniek; de verbonden ademhaling waarbij de in- en uitademing verbonden zijn met elkaar. Onderweg tijdens je ademreis kan je allerlei oude patronen tegenkomen die omhoog kunnen komen uit je onderbewuste die je los mag laten tijdens deze ademreis. Ontdek wat stilte- en rustmomenten voor je kunnen betekenen. Je leert regelmatig rust- en mijmermomenten te nemen, waardoor je energie opdoet en weer thuiskomt bij jouw diepste verlangens. 

Hier lees je meer over deze ademreis en kun je jezelf aanmelden!