Kindhouding of foetushouding: dit is waarom ik zo’n fan ben van deze houding

Balasana is sanskriet voor kindhouding
Bala is kind
Asana is houding

Tijdens mijn yoga-opleiding bij Rita Beintema (bijna 40 jaar geleden) was de kindhouding een onderdeel van geestelijk groeien. Deze houding geeft namelijk rust en ontspanning bij angst en depressie rugklachten slecht slapen en stress. In haar lessen was dit toch wel een oefening die veel terugkwam. En als ik dan steunend, puffend en angstig uit de oefening kwam zei ze: “je wilt toch geestelijk groeien?”

Ja, natuurlijk wilde ik dat. Maar wat gebeurde er dan…

De adem in mijn lijf kreeg ik niet laag, ik kon niet bij de ontspanning komen, ik voelde verdriet en kon vooral niet in mijn lijf zitten. Ik raakte in paniek en zag mijn mede-cursisten zo ontspannen liggen. “Zie je wel, ik kan het nooit”, was mijn heerlijke overtuiging. Rita adviseerde mij om deze houding elke dag te doen, in combinatie buikademhaling op mijn rug. Vol vertrouwen naar mijn buik ademen en daarna in de Kindhouding.

Jeetje, wat heb ik gehuild en wat kreeg ik het benauwd in deze houding en wat kwam er veel los aan verdriet en angst.

Stapje voor stapje ontdekken in de Kindhouding

Wat er loskwam weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat ik stapje voor stapje ruimte kon ervaren en weer kon vertrouwen. Als ik echt iets heb mogen oefenen is het volledig te kunnen ontspannen in deze bijzondere kindhouding. Ook rond ademen, naar de flankenademen en ruimte creëren, tot diep in mijn bekken leren ademen.

Als je kijkt naar het effect van deze houding dan zie je dat het ontspant, dat het helpt bij loslaten van stress, bij angst en depressie. Maar ik kreeg het toch benauwd en ik werd bang en daar mocht ik door heen. Of mijn benen of voeten gingen tintelen, omdat ik te lang in deze houding bleef. Maar ik bleef doorgaan, omdat Rita ook uitlegde dat de adem rond mocht worden, diep in het bekken komen, dat dit juist ontspanning geeft. Ik was ook gelukkig heel nieuwsgierig.

En nu je raadt het al, het is één van mijn favorieten houdingen.

Koesterend, zacht en helend

Maar als ik deze doe in een van mijn lessen, bij Yogadanza of ter voorbereiding op de Ademreizen, dan leg ik ook regelmatig mijn handen onder aan de rug bij mensen, dit wordt als heel koesterend en zacht ervaren waardoor ze sneller daar durven te zijn, te voelen en te ervaren.

Een hele mooie variatie is je armen en handen onder je buik door je en je voeten vastpakken. Bedenk dan dat je zo in de baarmoeder van jouw moeder hebt gelegen.

Dit is de Kindhouding waarbij je, onder je armen door, je voeten kunt vasthouden.

Het effect van de Kindhouding

Deze houding is een herstellende houding die als rustpunt kan worden ervaren. De Kindhouding bevrijdt spanning in de spieren en stretcht de heupen, dijen en enkels.

Ze helpt bij het loslaten van stress en kalmeert de hersenen. In deze houding stimuleer je de blaas-en niermeridiaan en dat helpt bij weer bij angst en/of depressieve gevoelens. Als de Kindhouding wordt uitgevoerd met ondersteuning van het hoofd en bovenlichaam, helpt deze houding ook om rug- en nekpijn te verlichten. Kindhouding kan daarom ook helpen bij menstruatieklachten en lage rugpijn. Kortom: deze ontspannende yogahouding brengt rust en balans in het lichaam.

Ik nodig je uit: zet je favoriete muziek op, rol je matje uit en kom in de Kindhouding. Wat ervaar jij?