Retraitedag: samen de e-learning ‘De reis naar binnen’ beleven

In de hoek van de yogaruimte staat een grote canvasdoek. Maak een moodboard, was een van de opdrachten van de online training. Het moodboard is van een deelneemster. En het is inspirerend, want de online training startte op 1 januari. De nieuwe 365 dagen staken als een wit canvas voor ons uit. Haar canvas was volgeplakt met mooie plaatjes, quotes en andere inspirerend materiaal: het was haar reis. De vrouwen die plaatsnamen in de yogaruimte hadden allemaal een reis gemaakt. Thuis, individueel en op het moment dat het hun uitkwam. Samen sloten we de e-learning ‘De reis naar binnen’ af, zoals dat hoort: namelijk in real life! 

De zon scheen op de ramen en verwarmde de yogaruimte. Buiten klopte de lente aan. Knopjes werden bloemen en vogels zongen hun mooiste lied. De retraitedag was een échte lentedag. Bijzonder, want toen de eerste e-learning het online platform verliet, was het koud, nat en donker. We maakten ons toen klaar om het nieuwe jaar in te luiden. Als een leeg canvas met 365 witte vakjes. Klaar om ingevuld te worden. 

Groeien en bloeien

Op een retraitedag vind ik het belangrijk om samen te komen. Parallel deed iedereen de e-learning thuis of onderweg, maar samen hebben we ook zoveel te delen. Het was dierbaar om te zien hoe iedereen de e-learning had ervaren. Zo vond iemand de e-learning prettig, omdat je het kon inzetten wanneer jij wilde. Een anders vond het vrijblijvend, want er was niemand die je op je vingers keek. En weer iemand anders voelde juist de creativiteit weer stromen.

Voor mij bestaat een retraitedag uit elkaar ontmoeten in bijvoorbeeld een mooie dansoefening die we heerlijk buiten konden doen. Net zoals een fijne meditatiereeks tegen de muur van de yogaruimte die verwarmd was door de zon. Ook deden we een oefening met de vlinderkaartjes. En laden we onszelf op met een heerlijke Yoga Nidra-sessie.

Want de reis naar binnen? Daar zit misschien een begin aan, maar nooit een einde. Zo’n reis zal altijd weer een andere vorm aannemen. Ik ben daarvan overtuigd. Of het nu dagelijks een stukje reflecteren in je droomboek is, wekelijks een potje shaken is of maandelijks een retraitedag volgen. Iedereen is op reis. Altijd. En dat is er zo ontzettend mooi aan! 

Waarom een online e-learning?

De e-learning die in januari is gestart, is een online training die bestaat uit mooie video’s vol met yoga-oefeningen, TED-talks en geleide meditaties. Ook ontvang je een hoop achtergrondinformatie over Yoga Nidra en een aantal fijne geleide Yoga Nidra-sessies. Wekelijks ontvang je een mail met daarin een thema en bijbehorende opdrachten, video’s en inspiratie. Alle informatie is zo gemaakt en neergezet dat jij jouw reis kunt maken, op het moment dat het jou uitkomt en op de plek die jij het fijnst vindt. Er is geen haast. Al het materiaal kun je blijven gebruiken wanneer het jou uitkomt.

Ik wil waarschijnlijk de e-learning binnenkort weer starten. Natuurlijk ook weer inclusief een retraitedag. Want alleen juist zo’n moment offline is waardevol. Wil jij meedoen, heb je interesse of wil je gewoon op de hoogte blijven? Stuur mij dan een berichtje. Dat mag ook via Facebook of Instagram!