YogaDanza-oefening: energizer, aura opladen met kleur en regenboogdans

Dit is een bijzondere energizer, een YogaDanza-oefening. Deze oefening is perfect voor als je overprikkeld bent, behoefte hebt aan een oplaadmomentje en weer thuis wilt komen in je eigen kracht. Jouw autonomie. Ik neem je mee in deze bijzondere opdracht zodat je ‘m overal waar je maar wilt kunt ontdekken!

Stel je voor: je hebt een drukke dag gehad en je vindt het nu niet fijn om te mediteren of te liggen. En hoewel ik het wel aanraad om even naar buiten te gaan heb je daar ook stiekem geen zin in. Doe dan deze bijzondere oefening! Deze oefening leert jou om jouw energieveld, je aura, op te laden met kleur.

Alle intuïtieve kennis over kleuren dragen we allemaal in aanleg in ons. Als kind waren we gevoelig voor kleuren. Vooral de primaire kleuren vormden een groot deel van ons kleuren-bewustwordingsproces. Gevoelens en herinneringen vermengen zich met ervaringen van kleuren. De kleurenpsychologie, en YogaDanza ook, gaat ervan uit dat elke kleur fysieke, psychische emotionele spirituele uitwerking op ons heeft.

Visualiseer jouw energieveld

Daarom ga jij in deze oefening jij alle kleuren en de eigenschappen van deze kleuren visualiseren en in jouw energieveld brengen. Bijvoorbeeld: je ademt in en visualiseert dat je de kleur rood inademt de kleur van kracht, vitaliteit en moed. Je ademt dan ook deze eigenschappen in en met de uitademing breng je al deze mooie kwaliteiten in je aura met je handen.

In dit filmpje leg ik uit en doe het voor. Dus kijk vooral het filmpje en de instructie:

Uitleg over de kleuren

Laten we eerst eens kijken wat als deze kleuren nou precies betekenen en waarom je deze kleuren in jouw aura wilt aanbrengen:

 • Rood: verhoogt de vitaliteit, energie, wilskracht, daadkracht, moed.
 • Oranje: de kleur van saamhorigheid, genieten, kind in jezelf de ruimte geven en gevoelens laten stromen, intimiteit, emotie.
 • Geel: eigenwaarde, frisse zonne-energie, grenzen aangeven en uitstralen, laat je eigen zonne-energie stralen!
 • Groen:geeft rust, balans en harmonie, ruimte, empathie.
 • Turquoise: genieten, vreugde, spontaan, versterkt het immuunsysteem.
 • Blauw: je draagt je waarheid uit en leert je luisteren naar de waarheid van de ander.
 • Koningsblauw indigo:waarnemen, intuïtie, wijsheid, helder zien.
 • Violet: spiritualiteit, meditatie, levensdoel, dienstbaarheid, dienen, heling gevoel van schoonheid en overgave.
 • Roze: brengt onvoorwaardelijke liefde in de ruimte, koestering, compassie en zachtheid.
 • Wit:zuiverheid, helende energie, bescherming.

Beginnen met de oefening

Als je de instructievideo hebt bekeken kun je het volgende filmpje bekijken. In dit filmpje neem ik je mee in deze oefening. Zorg dat je niet wordt gestoord, zet vast een kopje thee klaar of glas water voor na de oefening. Misschien vind je het fijn om daarna in je art journaling boek te schrijven of even te liggen.

Video: Aura opladen met kleur:

Regenboogdans: een vorm van meditatie

Nadat je aura opgeladen is met energie kun je met tai chi-bewegingen je bewegen door je eigen energieveld. Zet een rustig muziekje op en laat je armen en benen in alle rust bewegen. Hoe langzamer des te effectiever!

Muziek tijdens dansen met kleur is een bijzondere ervaring. Ik noem het ook wel eens de regenboogdans.

 • De eerste straal schenkt je vitaliteit en drukt zich uit in de kleur rood.
 • De tweede straal schenkt je speelsheid en drukt zich uit in de kleur oranje.
 • De derde straal schenkt je blijmoedigheid en kracht en drukt zich uit in de kleur geel.
 • De vierde straal schenkt je vrede, harmonie en balans en drukt zich uit in de kleur groen.
 • De vijfde straal schenkt je expressiemogelijkheden en creativiteit en drukt zich uit in de kleur blauw.
 • De zesde straal schenkt je inzicht en wijsheid en drukt zich uit in de kleur indigo paars/blauw.
 • De zevende straal schenkt je vertrouwen en overgave en drukt zich uit in de kleur paars 
 • Deze oefening kun je ook samendoen in een groep.

Dans door de kleuren van je eigen energieveld heen, voel waar jij ophoudt en de ander begint. Je mag samen dansen als je elkaar ontmoet in de dans, je mag versmelten in de gezamenlijke dans, maar kom steeds weer terug in je eigen energieveld.

Autonomie en verbondenheid

Ik heb het in mijn lessen vaak over autonomie en verbondenheid. Autonomie is belangrijk om vanuit jezelf, zoals jij dat voelt, onafhankelijke keuzes te maken. Keuzes die goed zijn voor jou. Verbondenheid zegt iets over de behoefte om betekenisvolle relaties aan te gaan in de vorm van vriendschappen, familiebanden en intimiteit in een liefdesrelatie

In eerste instantie lijkt dit tegenstrijdig van elkaar, autonomie en verbondenheid, maar als je ermee leert dansen kunnen ze elkaar juist ondersteunen en aanvullen. Het is hierbij belangrijk om eerst te voelen en te ervaren waar je eigen autonomie lgit en vanuit daar je verbindt in een groep met andere deelnemers. Na deze dans kun je weer echt de tijd nemen om in je autonomie te komen.

Dansen met elkaar in een groep? Daarin kun je heel goed oefenen, voelen en ervaren. Om weer terug te komen in jezelf, die autonomie, daar kan de virma mudra enorm bij ondersteunen.

Dit is Virma Mudra

Voor deze mudra leg je beide handpalmen plat op de buik, zodat de duimen elkaar raken en de wijs en middelvingers. De duimen liggen ter hoogte van de navel. Deze mudra harmoniseert en stimuleert de buikorganen. Vooral het spijsverteringssysteem. Er komt een gevoel van openheid, helderheid en stroming op gang.

Vira betekent kracht, de held. Kracht in jezelf wakker maken.

Muziek tijdens dansen met kleur is een bijzondere ervaring:

 • Helvia Briggen, Djamel Ghezali& praful