Wat is yoganidra?

Yoga Nidra is een vorm van meditatie die gericht is op een diepe ontspanning van lichaam en geest.

Yoga Nidra wordt ook wel korte yogaslaap genoemd. Er wordt gezegd dat een half uur yoga nidra gelijk staat aan 3 uur slaap.

Je ligt ontspannen op je matje, waarbij het lijkt alsof je slaapt maar het bewustzijn blijft alert. Alle zintuigen trekken zich terug, behalve het gehoor. Je bevindt je in een grenstoestand tussen slapen en waken, waarbij je met je bewustzijn je hele lichaam ervaart.

Yoga Nidra is een ontspanning die veel dieper gaat dan slaap.

Hierdoor ontspannen we niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. Het is een algehele balans waarin de twee hersenhelften in harmonie worden gebracht. Het effect van yoga Nidra merk je vaak al direct aan een ontspannen gevoel, meer energie, betere concentratie en beter slapen.

De voordelen van yoga Nidra beoefening

  • Je knapt er fysiek en mentaal van op.
  • Het verbetert je slaap en je concentratie
  • Het helpt je intuïtie ontwikkelen
  • Het geeft rust en ontspanning inzicht en bewustwording tijdens het herstellen van depressie, burnout, slaap problemen, angst en onrust enz,.
  • Het brengt rust en balans alertheid, vitaliteit zodat energie weer vrij
    stromen kan.

Yoga nidra is echt goed voor iedereen die rust en balans wil ervaren. Bewust ontspannen loslaten en thuiskomen bij de bron van zijn, liefde daar weer mee in verbinding komen.
Een onderdeel van een gezonde leefstyle!

In ons drukke leven met zoveel prikkels is het best moeilijk om geen stress te ervaren. Op zich is stress ervaren niet zo erg maar het vasthouden, niet meer kunnen ontspannen, het gevoel hebben overal bij moeten zijn. Social media enz.

Dit geeft zoveel prikkels voor de meeste mensen. En dat openbaart zich als een aanhoudende stress in het lichaam en/of geest. Je voelt je onrustig en niet lekker in je vel.  Rust en ontspanning , even terug trekken van alle prikkels om je heen is zo belangrijk, omdat je door rust weer in verbinding komt met je verlangens met de bron van jouw pure zijn, je essentie! Moet je dan elke dag yogaNidra doen? Ja. Het zou fantastisch zijn als je het weet in te passen in je huidige leefstijl. Met 20 /25 minuten kan je al yoganidra ervaren.

SANKALPA

Tijdens de Yoga nidra zal je gevraagd worden een sankalpa te kiezen. Een sankalpa is een intentie, een wens verlangen. Je plant een zaadje in je ziel. Het herhalen van deze sankalpa tijdens de yoga Nidra helpt je contact te maken met wie je werkelijk bent en wat je verlangens zijn gericht op inzicht en groei.

Doordat je heel diep ontspannen bent, werkt je sankalpa door in je onderbewuste. Hierdoor kun je op een positieve manier richting geven aan je leven. Het is belangrijk je verwachtingen ook weer los te laten.

Geef jezelf tijd

Richt je sankalpa altijd positief alsof het al zo is. Voel en luister wat er bij je opkomt, als je gevraagd wordt een sankalpa te kiezen. Vertrouw volledig op je intuïtie.

Gewoon doen even tijd nemen voor jezelf, stil zijn. Los komen van alle prikkels om je heen. Want dan ervaar je weer ontspanning en stilte.

Vanuit ontspanning en stilte komt zijn.